January 14, 2008

Ordinador linkat 2.0


Al portal lin.cat: Serveis professionals en linkat podem trobar "ordinadors recomanats per linkat 2.0". Això és una llista d'ordinadors que han estat comprovats que són compatibles amb linkat 2.0 Beta 1, ja que la Beta 1 és la versió més actual de què es disposa en aquests moments.

En aquests moments, en aquesta llista només n'hi ha un, però es preveu que s'incrementi amb la proximitat de la publicació definitiva de la linkat 2.0.

La compatibilitat hardware és la pedra amb què linkat i linux en general sempre topa. Per això aquesta secció pot esdevenir molt important per al futur del projecte educatiu. Vegeu si no els esforços que Ubuntu i Novell estan fent en aquest sentit (Ubuntu amb Dell i Novell amb Lenovo).

latafanera

3 comments:

Anonymous said...

Sense ànim d'ofendre, però hi ha un detall que m'agradaria comentar. El teu blog es titula "Apunts de software lliure" i al teu perfil et defineixes com a "Entusiasta i professional del software lliure", però has creat un blog mitjançant software privatiu (blogger), havent-hi moltíssimes alternativs lliures, totes gratuites, i algunes força superiors a aquest servei de Google. Hi ha algun mitiu especial? Blogger/Blogspot té alguna característica concreta que el fassin recomanable tot i ser privatiu?

Ja posats a preguntar, Linkat 2.0 segueix incloent una pila de software privatiu de serie com a la versió anterior?

Jordi said...

Xavi,

gràcies per fer-ho notar.

La veritat és que la decisió per blogspot va ser molt simple. Vaig estar mirant on allotjaven el seu blog altres persones, algunes relacionades amb el sw lliure i altre no, i vaig arribar a la conclusió de que el que més es feia servir era aquest. És el mateix procés de decisió que perquè posar les fotos al flickr, o els videos al youtube, o utilitzar el google per a buscar, o tenir una direcció de gmail ... cap d'ells no té el codi lliure, però els fem servir igual perquè són molt populars.

Suposo que entre aquests altres blogs hi deu haver el http://wordpress.com/, no? Quins altres més coneixes?

Referent al tema del Linkat, en Linkat 2.0 hi ha una petita sorpresa. No és segurament el que molts voldrien, que seria que no hi hagués programari privatiu, però és un començament, i es tracta que durant l'instal.lació pots escollir o no instal.lar programari privatiu. En la versió prèvia no hi havia elecció, o acceptaves instal.lar programari privatiu o res. Ara almenys hi ha elecció.

Anonymous said...

Totes aquestes fantàstiques aplicacions que menciones (youtube, flickr, gmail, etc) són privatives, no només no podem veure el seu codi font i no sabem el que fan amb les nostres dades, sinó que a més a més no podem piratejar-les, amb els productes de Microsoft, Adobe i companyia almenys es físicament possible obtenir-ne una còpia per us personal, encara que sigui ilegal. Et sents més lliure si les uses des de GNU/Linux que si les uses des de MSWindows? En realitat no hi ha cap diferècia. El software privatiu 'online' és pitjor que el software privatiu clàssic, no tenim cap mena de control sobre el que pot estar fent.

M'alegro que Linkat sigui, per fi, sincera amb l'usuari.